torsdag

Är kanske kolhydrater i själva verket en LIVSFARLIG drog?


Är det kanske de ”ohemula” marknadskrafterna som slagit i oss att vi ska äta massor av kolhydrater? Blir vi i själva verket sjuka av att äta kolhydrater och borde vi kanske skippa dem så långt det är möjligt? Är kolhydrater i själva verket en drog?

Själv har jag lätt att svara ja efter att ha läst professor Göran Sjöbergs krönikaDr Annika Dahlqvists LCHF-blogg. Här kommer ett utdrag ur krönikan i form av den lista av anledningar till att kolhydrater i själva verket inte alls är bra för oss. Och håll i er det är skrämmande läsning som jag tycker manar till eftertanke. Är det dags att tänka om och skippa kolhydrater i kosten så långt det nu är möjligt?

 1. Kolhydrater är det enda näringsämne vi inte behöver.
 2. Kroppen tillverkar själv den ringa mängd blodsocker den behöver från fett och protein i lever och njurar.
 3. Om vi inte kunde framställa insulin skulle vi dö i akut blodsockerförgiftning efter en normal kolhydratstinn måltid.
 4. Insulinet räddar oss alltså från akut död i sockerförgiftning – men har mängder av obehagliga metabola biverkningar – och man kanske skulle kunna kalla insulinet för en giftig kompanjon till kolhydraterna.
 5. Utan kolhydrater hamnar vi i det förnäma ketogena tillståndet – och är man mindre begåvad kan man då trösta sig med att hjärnan nu fungerar ungefär 25% bättre än om den går på ren glykos. Man kanske därför skulle kunna säga att befolkningens genomsnittliga intelligenskvot skulle kunna öka ungefär så mycket – om alla övergav kolhydraterna. De som klarar av att ha strikt LCHF som livsstil befinner sig i det ketogena tillståndet. Det är ingen tillfällighet att Sveriges mästare i minne Matias Ribbing tillhör denna lilla grupp av befolkningen.
 6. Vad som ytterligare talar för det lämpliga att betrakta kolhydrater som ett gift – är att man kan bli så skadad av dem att man till slut hamnar i det metabola syndromet ungefär som en person som dricker stora mängder sprit under lång tid kan hamna i det alkoholsyndrom som kallas alkoholism. (En intressant jämförelse är att kolhydraten fruktos metaboliseras på ett nästan identiskt sätt i levern som alkohol och ger samma leverskador.)
 7. Som många gifter är kolhydrater också beroendeframkallande och vi som hamnat i det metabola syndromet kan intyga att de verkligen fungerar som en drog och som hos de flesta av oss ger upphov till akuta förgiftningssymptom på samma sätt som alkohol hos de som blivit alkoholister.
 8. Hos sockersjuka har förgiftningen också gått så långt att hela metabolismen totalt havererat och sedan endast kan hållas igång med konstgjord andning (extra insulin) om man nu fortsätter med sin drog.
 9. Höga blodsockerhalter och insulinhalter, dvs. insulinresistens, ökar plackbildning i hjärnan och kan kopplas till försämrad mental kapacitet. Den demens som är så vanligt förekommande hos de som länge haft diabetes är här knappast någon tillfällighet.
 10. Höga blodsockerhalter gör att proteinerna i blodet blir ”karamelliserade” och slutar fungera – helt enkelt klibbar ihop. Detta kallas Advanced Glycemic Endproducts (AGE). Kroppens naturliga förmåga att sära på de hopklibbade proteinerna saboteras effektivt av de höga insulinhalterna vid insulinresistens.
 11. Allt talar för att de höga blodsockertoppar som den kolhydratrika kost vi mer eller mindre är rekommenderad att äta helt enkelt bryter ned våra kroppar på sikt.
Den här listan kan göras längre!

Hela krönikan kan du läsa HÄR

Mina kolhydratsnåla lchf-recept finns här

Börja äta lchf du också!

// Kikki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar