tisdag 10 januari 2017

Smaklig fetaostgratinerad lax till middag


Jag bara älskar fisk även om jag ännu inte hunnit lägga upp så himla många fiskrecept #lchf här på bloggen. Men det kommer mera - jag lovar. Fisk är dessutom snabblagat och väldigt nyttig mat med hög halt av omega-3. Detta är ett recept som jag anpassat för en lchf-familj som oss.

Viktigt att inte ha fisken inne i ugnen så länge, då blir den torr och tråkig. Den ska bara gratineras såpass länge att laxen är genomvarm. Om du lägger fisken på en varm grönskasbädd så är den klar på en kvart i ugnen.

Fetaostgratinerad lax med paprika och fänkål
4 portioner

  • 600 gram lax
  • Grovsalt/havssalt och nymald vitpeppar
  • 2 paprikor av valfri färg - vi väljer gula eller gröna
  • 3 stora tomater 
  • 2 gula lökar
  • 1 fänkål
  • 1 finhackad chili - men eller utan kärnor - vi valde med för "styrkans" skull
  • Smör till stekning
  • 2-3 msk oregano
  • 2 dl matlagningsvin (eller samma mängd vatten med 1 pressad citron)
  • 2 pkt fetaost
  • 2 dl fet ost - ev gräddost

Skär laxen i stora kuber. Krydda runt den uppskurna laxen. Skär paprika och tomat i stora bitar. Finstrimla fänkålen. Fräs grönsakerna några minuter i smör tillsammans med chili, oregano och salt. Häll på matlagningsvinet och låt puttra 15 minuter. Lägg i en ugnsform och fördela laxbitarna över. Smula ner fetaosten och strö den rivna osten över. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

Servera gärna med fräst spenat och en sås på crème fraiche med finhackade örter och dijonsenap.

Testa och om du gillade gratängen - dela gärna 😊

HÄR i min nystädade receptlåda (har äntligen sorterat recepten lite), hittar du mer lchf-inspo

// Kikki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Verktyg för nyhetsbrev