måndag 23 januari 2017

Citron- och räkgratinerad rödspätta


Ett spännande recept på en maträtt jag kustomiserat för att passa oss som äter #lchf. Oherrans gott men ett tag sen vi åt detta och jag har inget foto på maträtten, det fick bli en enkel illustration istället.

Det här är en riktigt festlig fiskgratäng. Rödspätta med skaldjur och citronsås är en ovanligt frisk och smakrik fiskgratäng.

INGREDIENSER
4 personer

  • 800 gram rödspätta
  • Salt och hel vitpeppar
  • Till såsen:
    • 2 msk smör
    • 1 gul lök
    • 1 dl torrt vitt vin, eller matlagningsvin
    • 3 dl grädde
    • 2 fiskbuljongtärningar eller motsvarande fond
    • Salt och peppar
  • Till gratängen:

GÖR SÅHÄR
  1. Rulla ihop rödspättorna med det som varit skinnsidan inåt. Lägg fiskarna tätt i kastrull/traktörpanna och slå på vatten så det täcker. Tillsätt 1-2 tsk salt och 8-12 grovt krossade vitpepparkorn.
  2. Sjud fisken ett par minuter under lock. Låt inte fisken ligga kvar i vätskan utan ta upp den med hålslev. Fisken kan förkokas i förväg.
  3. Skala och hacka en lök ganska fint. Smörfräs löken i kastrull. Tillsätt torrt vitt vin (eller matlagningsvin) och grädde. Rör om
  4. Tillsätt fiskbuljongtärning eller fiskfond. Sjud såsen 5 minuter eller tills den reducerats och är lagom tjock. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och låt den dra några minuter. Sila såsen.
  5. Koka blomkålsmoset och smaksätt det med en äggula och pressad citronsaft. Lägg fisken i en ugnseldfast form och spritsa, eller lägg upp moset runt fisken. Slå såsen över fisken. Gratinera ca 10 minuter i 225 graders ugn. Moset ska få fin färg innan maten plockas ut ur ugnen. Garnera med räkor och dill. Servera en fräsch grönsallad till.

Smaklig måltid! Dela gärna 😊


// Kikki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Verktyg för nyhetsbrev