fredag 3 januari 2020

Hur kan nåt som är medfött plötsligt bli så svårt?


Precis som alla andra föddes jag med ett skrik och med en kraftfull andning som gav mig styrkan att leva. Jag växte upp till ett liv som gav och tog, också precis som alla andra. Och märktes av livet på gott och ont, precis som alla andra. Till slut upptäckte jag något som var fel… Vi föds således med en perfekt andning men ju äldre vi blir, desto mer påverkas andningen negativt av livet självt. Vi flyttar successivt upp andningen från ”magen” till bröstet och därmed följer kortare och kortare andetag. Till slut kan man säga att vi närmast hyperventilerar. När vi blir medelålders kommer de åldersrelaterade krämporna som vi lärt oss se som naturliga. Vi suckar och konstaterar att vi fått högt blodtryck, ont i ryggen, är deprimerade, magen funkar inte osv. Vi går till doktorn som inte kollar andningen utan skriver ut piller som ofta ger biverkningar av det ena eller andra slaget. Många av oss får livshotande sjukdomar och dör en alltför tidig död ibland knall och fall, ibland efter långt lidande. Och ofta helt i onödan.

Känslomässiga och kroppsliga tillstånd kan förändras genom att man ändrar andningsmönstret.
Wilhem Reich


Jag har tidigare skrivit om RAMA - den nya "lilla svarta" för din mentala hälsa HÄR och om Meditation (Odla nya strukturer i din hjärna) HÄR. Dagens avsnitt handlar om den livgivande Andningen.



Andningen bör vara det första och inte det sista som kollas när du blir sjuk!
Tyvärr är vi inte medvetna om att våra andningsvanor är dåliga. I så fall skulle inte så många av oss drabbas av sjukdomar och krämpor. Vi vet bara ATT vi andas och inte HUR. Vi tar andningen för given och ägnar den på tok för lite eller ingen uppmärksamhet. Vi andas över tjugotusen andetag ber dag – andningen är en av kroppens viktigaste funktioner, tillsammans med hjärtat. Så varför inte ägna andningen större uppmärksamhet? Det finns ju så mycket att vinna på det!

Ta fysisk smärta som exempel
Människan är ett tåligt djur. När det gäller fysisk smärta lär vi oss uthärda mycket. Både akut och kronisk smärta hanterar vi. Ofta handlar det om att döva smärtan med medicin, så gott det nu går. Men det finns ett annat sätt.

Föryngra din kropp
Förmågan att andas effektivt minskar med åldern. Det har i sin tur att göra med att vi vårt skelett blir äldre och bröstkorgen blir “stelare”, vilket leder till en ytligare andning. Allt hänger ihop och det ena ger det andra. Men det finns helt klart hopp.

Bli av med stressen
Vi i västvärlden håller på att stressa ihjäl oss. Vi lever i ett ständigt kamp-flykt-tillstånd. Samma tillstånd som urtidsmänniskan befann sig i vid stor fara. När faran var över, återgick kroppen till normaltillstånd. Så är det inte för oss. En enda tanke kan förändra ditt andningsmönster och idag lever vi ofta med ett virrvarr av tankar i huvudet som skapar mer och mer stress och som leder till stressrelaterade sjukdomar.

Så mycket bättre
Det finns så många fördelar med en effektiv andningsteknik. Rätt andning har stor betydelse för hälsan och andningsövningar är ett av de effektivaste sätten att förbättra hälsotillståndet, öka prestationsförmågan, stabilisera psyket och hantera stress. Ju mer syre som kommer in till cellerna, desto mer energi skapas och cellerna blir friskare och mer motståndskraftiga. Andningen kan också användas som redskap för att lindra depressioner och överhuvudtaget öka fysisk och psykisk styrka.

När jag själv utvecklat kunskap och teknik i andning via studier och praktik, föddes tanken på att lära ut effektiv andningsteknik till andra som var intresserade. Det kom att dröja ungefär 10 år innan jag kom till skott med det. 

Under många år har jag lärt ett stort antal människor att effektivisera sin andning. Det är relativt enkelt och baseras på att skapa en grundförståelse och att lära sig ett antal övningar som sedan kan praktiseras därhemma. Efter några veckor börjar övningen ge färdighet och du märker att du är piggare och mer alert. Om du fortsätter att öva kommer du att uppleva alla de fysiska och psykiska hälsofördelar som ger dig ett längre, friskare och lyckligare liv. Ditt livs investering!

om hur du enkelt kan förbättra din andning

o-----o-----o-----o---o

Följ mig på Facebook och Instagram
Följ mig på bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Verktyg för nyhetsbrev